Endodonti tedavisi olarak da bilinen bu tedavi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özü (pulpa) çıkarılarak yapılır. Bundan sonra diş dezenfekte edilir ve ardından tekrar dolgu ile kapatılır. Dişin içerisinde yer alan sinirlerin ve kan damarlarının geçtiği bağ doku olan pulpa, yumuşak bir çekirdek olarak düşünülebilir. Dişte çürük oluştuğu veya herhangi bir darbe sonucu çatladığı durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Tedavi edilmediği takdirde, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olur. Bu durum da pulpanın işlevini yitirmesiyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Bir dişin siniri ya da pulpası, dişte bir çatlak veya kırılma ya da derin çürük nedeniyle tahrip olabilir. Bundan sonra iltihap kaparak enfekte olabilir. Enfeksiyon, ilerleyen aşamalarda apse oluşumuna neden olabilir. Apse, iltihap dolu bir keseciktir. Enfeksiyonun dişin kök uçlarının sonuna kadar yayılması sonucunda meydana gelir. Oluşan bu apse, kişinin şiddetli ağrı hissetmesine neden olur. Apseli dişin en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir. Böyle durumlarda bu tedavi şekli en etkili çözümdür.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş kanal tedavisi, dişin enfeksiyon durumuna göre bir haftaya kadar sürebilir. Bir kanal tedavisi ortalama 30 ila 90 dakika sürer. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyar. Bu durumda dişi kapatmadan önce bir hafta beklemek gerekir.