Diş taşları, diş üzerinde plakların birikimiyle oluşur. Bu plakların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Diş taşı temizliği yapılmadığında gingivitis ve periodontitis adı verilen diş eti ve çene kemiği iltihabı gibi farklı diş hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği, diş ve diş etinin birleşim hattındaki ve dişlerin yüzeyindeki oluşan ve tartar olarak da bilinen tabakaların özel aletle çıkarılarak temizlenmesi işlemidir. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından uygulanır. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar, diş etlerinde enfeksiyona yol açarak, hassasiyete neden olabilir. Bu da sonuçta diş etine zarar verir. Zarar gören diş etlerinde zamanla diş eti hastalıkları oluşur. Bunlardan en kolay tedavi edileni ise gingivitis olarak adlandırılan diş eti iltihabıdır. En büyük belirtisi ise kanamadır. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yapısı nedeniyle yiyecek ve içecekleri tutar. Böyle bir durum da doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir. Diş taşı bakteri oluşumundan dolayı ağız kokusu yaratır. Ağız hijyeninin korunması ve doğru bakım yapılabilmesi için diş taşı temizliği geciktirilmemelidir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
“Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” diye düşünürken böyle bir işlemin evde yapılamayacağını bilmeniz gerekir. Diş taşı temizliği uzman ve deneyimli diş doktorları tarafından diş tedavi merkezlerinde yapılır. Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenmektedir. Bu şekilde diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılarak bu işlem yapılabilmektedir. Doktorunuz, plak ve diş taşlarını ağız içinden uzaklaştırdıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyinizi cilalar. Bundan sonra diş yüzeyinin pürüzlü yapısı azaldığı için yeni plak oluşumu zorlaşır.