Diş sıkma botoksu, diş botoksu, bruksizm botoks, çene botoksu veya masseter botoksu gibi birçok şekilde adlandırılan bu yöntemde çiğneme eyleminden sorumlu masseter kasına çok ince botoks iğneleri ile botox enjeksiyonları uygulanmaktadır. Bununla birlikte diş sıkma botoksu yapılan noktalar ve botoks miktarı oldukça önemlidir. İşlem sonrasında yeme fonksiyonundan da sorumlu olan masseter kasında çiğnemeye ve konuşmaya ait sorunların olmaması gerekir.
Botox işlemi, bu kasları etkin bir şekilde zayıflatmaktadır. Fakat bunu yaparken yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksiyonları etkilemez. Çoğu hastada, diş sıkma botoks enjeksiyonundan iki hafta sonra diş sıkmaya bağlı belirtiler azalır. Bruksizm tedavisinde kullanılan Botox dozu toplam 40-60 ünite kadardır. Her bir çeneye yaklaşık 20 ila 30 ünite botoks belirli bölgelere uygulanır. Doz miktarını, uygulamayı yapan doktor muayene esnasında kasın hacmine veya gücüne göre tespit eder. Botox’un etkisi ortalama 4-6 ay sürer.
Diş sıkma nedeni nedir? Bruksizm (diş gıcırdatma) sebepleri nelerdir?
Diş sıkmaya neyin sebep olduğu tam olarak cevap bilinmemektedir. Ancak genellikle fiziksel, psikolojik ve genetik faktörler diş gıcırdatma problemini tetikler.
Genellikle bruksizmi tetikleyen, kaygı, stres, öfke veya gerginlik gibi duygular olabilir. Ruhsal gerginlik veya derin konsantrasyon durumlarında baş etme stratejisi olarak gelişebilir. Uyku bruksizmi ise, uyuduğunuz sırada uyku ile ilgili bir çiğneme eylemi olabilir.