Diş dolgusu, ağız içerisindeki diş kaybının önüne geçerek hem sağlık açısından hem de estetik anlamda katkı sağlamaktadır. Genellikle çürümüş, kırılmış ya da çatlamış dişlere uygulanmaktadır. Ağız ve diş sağlığının korunması için kullanılan tedavilerin başında gelir. Bununla birlikte, diş dolgusunun nasıl yapıldığı ise dişin neden zarara uğradığına ve dişin nerede bulunduğuna bağlı olarak değişebilir.
Diş dolgusu, çiğneme fonksiyonunu kaybetmiş, estetik açıdan hoş görünmeyen dişlerin çeşitli malzemeler kullanılarak doldurulmasıdır. Bununla birlikte daha önceden yapılmış bir dolgu tedavisi düşebilir veya aşınabilir. Bu durumlarda dişe dolgu tedavisine yeniden ihtiyaç duyulabilir.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Doktorunuz işlemin ilk basamağı olarak çürümüş olan dişi temizler. Bundan sonra çürüklerden ve artıklardan temizlediği dişi elinde dolgu malzemesi ile doldurur. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Hasta tarafından seçilen dolgu materyalinin acı şiddeti ne olursa olsun yapılan anestezi ile süreç ağrısız ve konforlu geçer. Dişte gerekli temizlik yapıldıktan sonra geriye bir boşluk kalır. Geriye kalan bu dişin yapısına ve formuna göre doktorunuz, elinde bulunan dolgu materyali ile dişinizi uygun bir şekilde doldurur. Seçilen malzemeye göre dolgunun en kısa sürede donması için özel tıbbi cihazlar kullanılır.
Doktorunuz, dolgu işlemini gerçekleştirdikten sonra ağzınızı açıp kapatmanızı ister. Bu şekilde operasyon bölgesinde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun ile karşılaşılırsa, doktorunuz kısaltma veya kesme işlemi ile sorunu ortadan kaldırır. Operasyon başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra diş yeniden eski fonksiyonuna kavuşur.