Diş hekimliğinde dişin doğal hali ile ağızda tutulması temel amaçtır. Ancak bazı durumlarda diş çekimi kaçınılmaz olabiliyor. Örneğin, kron uygulamaları ve dolgu, kanal tedavileri ile kurtarılamayacak olan dişlerin çekilmesi gerekebiliyor. Bununla birlikte diş çekimi toplumda göz korkutan bir işlem olarak görülmektedir. Ancak alanında uzman bir diş hekiminin, kurallara uygun bir şekilde işlemi yapması ve hastanın önerilere uyması, süreci sıkıntısız geçirmeyi sağlar.
Tedavisi mümkün olmayan dişlerin kemikteki yuvasından çıkartılması işlemine diş çekimi adı verilmektedir. Genellikle lokal anestezi uygulanarak yapılır. Bununla birlikte, diş çekiminin ardından ağrı oluşması normal karşılanır. Ancak çekim yerinde oluşan pıhtının sigara içerek, dil veya herhangi bir alet değdirilerek bozulması yara iyileşmesini olumsuz yönde etkiler.
Diş çekimi hangi durumlarda uygulanır?
Diş çekimi işlemi aşağıda belirtilen hallerde uygulanmaktadır:
-Dişlerde görülen çürükler veya kırıklar sonucunda dişler, diğer tedavi seçenekleri ile kurtarılamayacak kadar madde kaybına sahipse,
-Diş eti hastalığı sonucu dişi destekleyen çevre dokularda ileri boyutlarda kayıplar varsa,
-Ortodontik tedavi için yer ihtiyacı varsa,
-Gömülü veya yarı gömülü dişler zaman içinde çürüklere, ağrılara ve apse oluşumuna neden olabilir. Eğer hasta bu tür bir soruna sahipse, diş çekimi gerekebilmektedir.